… NOU JA, IK HEB INDERDAAD WEL EENS IN DE WOESTIJN STAAN ROEPEN

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Dat je dacht: met wat ik nu allemaal heb uitgezocht en ontwikkeld kom ik er wel, dan zien mensen mij wel, en komen de klanten, geïnteresseerden, of bewonderaars wel naar me toe.

Dus je lanceerde je product of dienst. Of je veranderde resoluut je gedrag. Of je ging radicaal actievoeren.

En toen? Niets, helemaal niets. Je dacht dat je product wel zou aanslaan. Of dat ook jij wel een stukje populairder kon worden. En dat de wereld zou veranderen.

Futiele pogingen om de wereld te verbeteren

In sommige gevallen kan je zo een situatie voorkomen. Met een realistisch zelfbewustzijn is de kans groot dat je futiliteit ervan inziet. Hier en in de toekomst. Hoe frustrerend dat ook kan voelen, in je eentje of met een klein aantal mensen is je invloed doorgaans beperkt als je de context van die invloed heel erg groot incalculeert.

Dat noem ik de valkuil van het op te grote schaal wereldverbeteraar willen zijn. Je wilt letterlijk de hele wereld of een hele (beroeps)sector redden of veranderen! Enkele voorbeelden:

Ik ben tegen de klimaatverandering zoals deze door de mens is veroorzaakt. Die ga ik stoppen! Echt vreselijk wat wij doen met de planeet. Al die troep die we ook overal maar dumpen. Ik ga ervoor zorgen dat er geen vuiltje meer aanwezig is. Daarvoor ga ik een wereldwijde operatie in gang zetten!

De academische wereld heeft me uitgebuit. Ik heb me voorgenomen om te veranderen hoe leiders van onderzoeksgroepen standaard omgaan met hun promovendi en postdocs. In heel het land. Ik wil een trend zetten. Mensen zullen mij volgen. Neil de Grasse Tyson heeft ook veel volgers gekregen. Hij zegt goede dingen.

In Nederland zijn we veel te veel gericht op de marketingcomponent van het ondernemen. Waarom ga je niet vooral voor de inhoud van je product? Als je echt iets neerzet, hoef je toch niet zo een wandelende reclamefolder te zijn? Ik ga echt niet op Instagram maar wat zitten roepen. Dat er mensen zitten met kekke foto’s en verder inhoudsloos gezwets en fake success stories … daar moet verandering in komen!

Ik ga zorgen dat alle hoogbegaafde kinderen in Nederland passend onderwijs krijgen. Daarvoor heb ik een adviescentrum opgericht. Verder tweet ik af en toe met de hashtag #wiepakthetop. Ja, dat moet echt anders, #wiepakthetinvredesnaamop, niemand, dus dan doe ik het maar, in mijn eentje!

Andere gevallen zijn niet zo goed in te calculeren, ook al is dat zelfbewustzijn sterk aanwezig. Het is een kunst om je te blijven inleven in de situatie. In deze gevallen is het vaak zo dat wat je nu nog niet lukt, later wel kan lukken. Bijvoorbeeld:

Mijn product kan het goed gaan doen in de markt. Ik heb de marktvraag grondig geanalyseerd en ben aan de hand daarvan aan de slag gegaan. Toen bleek dat ik gewoon nog niet genoeg bekendheid had verworven om kopers te krijgen. Nou weet ik het even niet meer, ik voel me miskend.

Mijn onderneming biedt een unieke combinatie en samenhang van diensten. Deze combinatie bestaat nog niet. Ik ben gaan inzetten op meerdere markten. Ik ben van vele markten thuis. Met mijn vele diensten, die ik vakkundig en behoorlijk kan combineren, blijk ik alsnog te vernieuwend en te intimiderend.

Wat gaat hier mis?

1. Je maakt je gedachte invloedssfeer veel te groot

Je hebt te maken met vele verschillende culturen en je kunt onmogelijk in je eentje met alle landen tegelijk communiceren, laat staan vrijwilligersoperaties in gang zetten om overal stranden te gaan schoonmaken. Je kunt maar op een enkele plek tegelijk zijn.

2. Je gebruikt onrealistische voorbeelden

De wetenschapper Neil de Grasse Tyson heeft zijn invloed over vele jaren opgebouwd, terwijl je zelf nog in de schaduw van een groepsleider stond die blijkbaar niet goed met je omging.

3. Je generaliseert

Je gaat voorbij aan het feit dat er ook senior academici zijn die oog hebben voor het mentale welzijn van hun promovendi en postdocs. In plaats van deze als voorbeelden te zien, misken je waar het wel goed gaat.

4. Je gaat voorbij aan wat bij jou past

Je ziet hoe de klanten en geïnteresseerden binnenlopen bij andere ondernemers wiens stijl je duidelijk niet deelt. Ga na: wat is een meer realistische klant voor mij? Van welke klant kan ik zelf houden? Wat zijn mijn waarden? Inhoud? Authenticiteit? Meer subtiele, minder schreeuwerige marketing? Onafhankelijkheid?

5. Je komt boos en gefrustreerd over

In plaats van je te frustreren over andermans werkwijze en deze keihard te veroordelen, is er geen man overboord door wat zij doen. Er komt geen werelddrama uit voort en het heeft geen consequenties voor hoe jij je leven leidt en waar je voor staat. Natuurlijk zijn er overal mensen die, varend op waarden die niet die van jou zijn, producten en diensten verkopen die niet bij je passen. Maar eigenlijk helpen die je ook met het afbakenen van wat geen goede oplossing is voor de klanten die jij bedient. Leef en laat leven.

6. Je werkt niet samen

Er zijn echt meer mensen die inzien dat het onderwijs voor bepaalde kinderen anders moet. Je zit je op je eilandje in de spiegel naar je grootse hart te kijken. Bedenk je: welke samenwerkingen wil je aangaan? Hoe communiceer je effectiever?  En hoe bereik je de politiek zonder dat je overkomt als een te boze roepende in de woestijn?

7. Je bedenkt geen wezenlijke oplossingen

Waardoor gaan mensen misschien beter naar je luisteren? Heb je inzichten en expertise in wat voor onderwijs wel werkt voor hoogbegaafden? Focus je meer op de inhoud van de problematiek en mogelijke alternatieven in plaats van alleen aanstippen waarom het nu vaak zo fout gaat.

8. Je bent nog niet bekend genoeg

Die bekendheid moet je eerst opbouwen. Laat je kwaliteiten zien en weet ze om te zetten in een product waar de eerste, experimentele klanten tevreden mee zijn. Laat ze ook jouw advocate zijn: zet ze in om een mooie referentie te schrijven. Zo win je makkelijker het vertrouwen van nieuwe klanten. Tevreden klanten zijn ook bereid om potentiële klanten door te verwijzen. Een onderneming goed aan de gang krijgen is de grootste uitdaging van het ondernemen.

9. Je hebt geen helder doel voor ogen

Je bent ontzettend creatief. Bedenk een overkoepelend doel en een overkoepelende boodschap achter al die diensten, zodat veel jaloezie over zogenaamde veelkunnerij wegzakt (en mensen die jaloers blijven, worden dat gewoon nooit je klanten). Formuleer een heldere visie en missie en vind voldoende haakjes in wat al bestaat, zodat het niet totaal wereldvreemd is.

Trek niet aan een dood paard!

Werk met mij

Vond je het fijn om dit artikel te lezen? Vergeet het dan niet te delen en schrijf je hieronder in voor toekomstige updates!