WETENSCHAPPERS ZONDER GRENZEN

Als je niet oplet in de wetenschap, neem je nooit vakantie. Er zijn altijd projecten en taken af te ronden, en zodra dat gebeurd is, dient zich weer wat nieuws aan. Zo heb ik vele vakantie-uren ongebruikt weggestreept zien worden omdat ik soms als promovendus onder zeer grote druk stond om toch maar weer een project erbij te nemen of een extra student te begeleiden. Dat ging regelrecht ten koste van mijn gezondheid.

En net in de periode waarin je misschien wel een beetje hoopte op vakantie te kunnen, vindt er een conferentie plaats, de grootste van dat jaar in je vakgebied, met super interessante sessies en kansen om te netwerken en je eigen werk te presenteren voor een internationaal publiek … En gelijk daarna is het weer de tijd van het jaar waarin zich veel nieuwe studenten melden voor hun bachelorscriptie, en jij bent geacht daar wel even vier van te faciliteren …

Je verzuipt

Zo blijft de cyclus zich herhalen. De academische wereld is hier enorm vatbaar voor: er is, vanwege beschikbare middelen, vrijwel altijd een gebrek aan mankracht voor de soms zelf-opgelegde workload.

Maar het ligt niet alleen daaraan: de passie voor een onderzoeksonderwerp is ook vaak aanwezig. Dan is er van alles aan gerelateerd en zijn er zo veel mogelijke vervolgonderzoeken te bedenken. Een valkuil van senior onderzoekers is dat ze dit zelf niet realistisch afbakenen en zo een buitengewoon hoge werklast neerleggen bij de promovendi en postdocs in hun onderzoeksgroep.

Zeg nee en baken af

Bedenk jezelf eens: wat als ik nooit vakantie neem? Wat gebeurt er dan? Verlies ik dan veel mogelijkheden? Is het vertrouwen in mij dan weg? Als het antwoord met enige zekerheid “ja” is, lijk je niet op de juiste plek te zitten. Je zit op een plek waar je te afhankelijk bent van mensen die een te grote druk op je uitoefenen, misschien wel om hun eigen werklast te verlichten. Toegegeven: je moet het maar net treffen als je nog geen eigen onderzoeksgroep leidt.

Als je niet het idee hebt dat je moet samenwerken met iemand die je zo buitensporig onder druk zet, stel jezelf dan de vraag of je werkgerelateerde zaken kunt bedenken die niets betekenen voor de voortgang van je carrière en het gestelde doel van je huidige aanstelling. Streep deze zo veel mogelijk weg.

Oké, dus je hebt wel eens “nee” weten te zeggen

Misschien heb je al ondervonden dat hetgeen waar je “nee” tegen zei, geen doorwerking had op je mogelijkheden of de voortgang van je huidige project. Misschien heb je af en toe een paar ogen in je rug, maar het was toch niet voor je onderzoeksgroep. Of het was slechts een overdaad aan terugkerende meetings van het kaliber “in een vergadering zitten te zitten”. Wat een opluchting, hé, dat je jezelf niet eindeloos door de week heen hoeft te vergaderen.

Nu nog vakantie nemen

Dan heb je nog steeds geen vakantie geboekt. Heb je geen vakantie op de planning staan? Zorg er nu meteen voor. En zorg ervoor dat je er altijd één in het vooruitzicht hebt. Zo bouw je geen reservoir op van vakantie-uren die na verloop van tijd worden weggestreept omdat er een verzamelverbod geldt. Zo zonde, want die uren zijn er niet voor niets en je hebt er recht op.

Wie profiteert er van je inspanningen tijdens een periode waarin je eigenlijk een vakantie op het oog had? Iedereen behalve jij? Dan word je leeggezogen. Neem vakantie!

Je energieniveau als kompas

Welke gevoelens en gedachten drijven je om soms toch door te gaan, terwijl je weet dat het op dat moment even niet verstandig is omdat het werk je uitput en iedereen behalve jezelf dient? Als het antwoord hierop gecompliceerd is, bedenk dan: als je al deze energie die je steekt in nodeloos werk, in iets kon stoppen wat beter uitpakt voor jezelf, wat zou dat dan zijn?

Jij bent je gezondheid. Zorg voor jezelf. Je gezondheid gaat boven alles. Wil iemand daar stelselmatig overheen walsen door je onder druk te zetten? Zoek een coach, vertrouwenspersoon of een andere academicus die je in vertrouwen kunt nemen. Iemand die je erkent en met wie je over mogelijkheden, oplossingen, alternatieven en je carrière kunt sparren.

Werk met mij

Vond je het fijn om dit artikel te lezen? Vergeet het dan niet te delen en schrijf je hieronder in voor toekomstige updates!